Baseball

Baseball är sporten som är tradition i USA. Den liknar till viss del brännboll som ofta spelas här i Sverige under skolidrottstimmarna. Målet med baseball är att slå en boll med en racket (ofta en aluminiumracket) så långt som möjligt.

Sporten baseball

Baseball betyder på svenska basboll, vilket antyder att det finns baser på spelplanen. Spelplanen är gjord av gräs och har fyra baser som den som slår bollen ska runda. Spelet går ut på att pitchern i det försvarande laget får tre försök på sig att kasta bollen till sin lagkamrat catchern. Catchern har en plockhandske som ser ut ungefär som en ishockeymålvakts handske, dock något mer kupformad. Det attackerande laget har en hitter som har till uppdrag att träffa bollen med baseballracketen.

Reglerna är något för omfattande för att kunna redogöras för i den här artikeln, men det viktigaste man bör veta är att man spelar i nio omgångar. Det lag som samlat in flest poäng vinner. Poäng får man genom att runda baser och man måste hinna till en bas innan det försvarande laget hinner få hem bollen till sin hemmabas. Lyckas man inte hinna hem får man snällt stanna vid en bas tills det att nästa hitter i ens lag slår bollen, för då är det fritt fram för vederbörande att springa igen.

I USA

Sporten är mycket stor i USA och de har en elitliga (MLB) där spelarna tjänar miljontals kronor varje säsong. Att vara MLB-spelare är i USA lika fint som att spela i NHL (elitligan i nordamerikansk ishockey) och NBA (elitligan i basket i USA). Sportens inflytande märks inte minst på att många har baseballkepsar på sig (kepsar med ett horisontellt och platt brätte). De klassiska lagen vars symboler ofta återfinns på dessa kepsar är New York Yankees och Los Angeles Dodgers. Dessa kepsar bärs ofta även av dem som inte ens följer baseball.