Bloggare

En person som sysslar med att blogga eller bara äger bloggen och upplåter skrivandet åt andra personer benämns för bloggare. Bloggaren kan ha olika anledningar till sitt bloggande, ofta handlar det om att man vill synliggöra sig själv eller sina intressen för andra. Vissa använder det bara som en dagbok och låter inte någon annan läsa innehållet.

Vem får blogga?

I princip får vem som helst blogga, det finns ofta ingen åldersgräns. Ibland kan dock olika bloggportaler som samlar tusentals bloggar på samma hemsida ha en åldersgräns (ofta 13 år). Den här åldersgränsen är dock lätt att undvika och används mest för att bloggportalerna ska friskriva sig från juridiskt ansvar om barn skulle göra något som vårdnadshavarna inte tillåtit.

Vissa stater kan också förbjuda sina medborgare från att blogga, Kina är ett sådant exempel. Om man får blogga så läses bloggen av kontrollanter till staten och inget som den kinesiska staten inte tillåter får publiceras. I Sverige har vi yttrandefrihet, vilket innebär att vi får skriva vad vi vill på internet så länge det inte rör sig om förtal, hets mot folkgrupp eller andra lagbrott. Att vara kritisk mot det politiska systemet i Sverige är tillåtet.

Varför har bloggar blivit så stora?

Många läser kändisars bloggar för att de vill känna att de kommer nära sina idoler. På sätt och vis gör man det eftersom det allt som oftast är personerna själva som skriver. Dock ska man vara medveten om att det finns många fejkbloggar om stora profiler. Man ska också komma ihåg att bloggare väljer vad de vill skriva om, de kanske inte publicerar det som skulle väcka mest uppmärksamhet av en rad olika skäl.

En del slentrianläser också bloggar för att fördriva tid, inte för att de egentligen är intresserade av ämnena som det skrivs om. Många läser också bloggar enkom för att ta del av bilder.