Internet

Internet är något som år 2020 används dagligen av väldigt många människor. Enligt många undersökningar är så många som 80 % av befolkningen i Sverige uppkopplade någon gång i månaden. Många ungdomar är online varje dag för att spela spel, kommunicera med sina vänner eller för att följa nyheter.

Vad är internet?

Internet är en tjänst som ansluter datorer med varandra. Internet benämns också för world wide web (www), vilket även är förledet till samtliga hemsidors adresser. Förstadiet till dagens internet tillkom redan på 1960-talet och användes då för kommunikation i det militära väsendet. Idag kan man göra alla tänkbara saker med internet. Man kan läsa kartor, läsa nyheter, kolla sin position på en GPS-karta och kommunicera. Under 2000-talet har onlinespelandet exploderat och det är idag vanligt att spela spel mot sina vänner och främlingar världen över i sin dator.

För att använda internet måste man ha en internetuppkoppling som erhålls genom exempelvis bredband, fibernät eller mobildata. Internet som sådant är gratis att använda, men internetuppkopplingen är inte gratis. Man skulle därför kunna säga att internet kostar att använda om man nu inte går till ett bibliotek där istället ens skattepengar bekostar ens internetanvändning. Eftersom skolan enligt lag ska vara avgiftsfri får inte skolan ta ut avgifter för användning av skoldatorernas internet.

Internet används idag som alternativ till många saker

Idag behöver folk inte träffas för att kunna utföra saker tillsammans. Många myndighetsärenden och bankärenden har förflyttats från verkliga möten till internet. För att få tillgång till dessa ärenden måste man verifiera sin identitet, vilket man allt som oftast får göra med hjälp av tjänsten BankID.

Många företag och organisationer anordnar möten genom den svenska innovationen Skype. Det här är bra för miljön eftersom inga fysiska resor behöver göras. Att läsa nyheter på internet är idag mycket förekommande och en del har inte haft prenumerationer på fysiska tidningar på många år.